Informatie voor patiënten

Informatie voor patiënten

Optimaliseren van de omstandigheden voor het herstel van lichamelijke klachten. Dat is wat behandelaars doen bij de behandeling van patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) op basis van diagnostiek volgens het gevolgenmodel (DvGM). De behandelaar zal samen met u de lichamelijke klacht, uw ideeën over de klacht en de gevolgen in kaart brengen. Dat gebeurt zorgvuldig en u zult dan ook merken dat de behandelaar vaak doorvraagt. Deze informatie wordt gebruikt om het gevolgenmodel in te vullen. De behandelaar werkt het model uit en maakt de vicieuze cirkel. Deze vicieuze cirkel beschrijft hoe de reactie op uw klachten het herstel van de klachten verhindert. Het doorbreken van deze cirkel is het doel van de behandeling. Immers als de cirkel doorbroken is dan zullen de omstandigheden voor het herstel van de klachten gunstig zijn en de klachten kunnen afnemen. De behandelaar stelt op basis van de vicieuze cirkel een behandelplan op en legt dit aan u voor. Als u akkoord bent met het behandelplan kan de behandeling beginnen.

Behandeling

Behandeling van ALK bestaat meestal uit cognitieve gedragstherapie, eventueel aangevuld met andere methoden, zoals ontspanningsoefeningen, traumabehandeling (Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)) of medicatie. Hieronder volgt een korte beschrijving van de genoemde methoden en wanneer deze worden ingezet.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie wordt vaak geadviseerd wanneer emoties of gedrag de lichamelijke klachten in stand houden. Bijvoorbeeld als u angstig of onzeker bent geworden door de klachten en u uw lichaam ontziet door veel te rusten. Door veel rust te nemen gaat de lichamelijke conditie achteruit en dit kan herstel van de klachten in de weg staan. In zo’n geval zal de behandeling zich richten op de angsten en u helpen het vertrouwen in uw lichaam te herwinnen en uw conditie weer op peil te brengen.
Ook kan het zijn dat de beperkingen u frustreren en irriteren en u zich verzet tegen de beperkingen door uw klachten te negeren. Hierdoor raakt uw lichaam echter overbelast waardoor u niet van uw klachten kan herstellen. De behandelaar kan u leren om tijdig te stoppen en uw activiteiten zodanig af te wisselen dat herstel mogelijk wordt. Voor meer informatie over cognitieve gedragstherapie zie www.vgct.nl

Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen kunnen worden aangeboden wanneer de klachten gepaard gaan met spierspanning. Spierspanning is een automatische reactie van het lichaam op pijn maar kan ook optreden bij andere klachten bijvoorbeeld bij maag- en darmklachten. Als de spieren lange tijd gespannen blijven, verergeren de klachten. Met behulp van ontspanningsoefeningen kunt u leren om de spierspanning te herkennen en los te laten. Hierdoor verbeteren de omstandigheden voor herstel.

Traumabehandeling

Traumabehandeling kan een oplossing zijn wanneer uw lichamelijke klachten herinneringen oproepen aan een ingrijpende gebeurtenis die u niet goed heeft verwerkt. Dat kan de gebeurtenis zijn die de klachten heeft veroorzaakt - zoals een ongeval of operatie – maar ook een heel andere gebeurtenis waaraan de klachten u doen denken. Zulke herinneringen aan onverwerkte traumatische gebeurtenissen verhinderen het herstel. De behandelaar kan dan een traumabehandeling zoals EMDR adviseren. Met deze methode kunt u de ingrijpende ervaringen relatief snel verwerken waardoor de omstandigheden voor herstel verbeteren. www.emdr.nl

Medicijnen

Bent u door uw klachten depressief of angstig geworden, dan kunnen medicijnen een optie zijn.

De hierboven genoemde methoden zijn voorbeelden, de behandelaar zal met u een plan maken afgestemd op uw klachten en situatie.