test bericht

[vc_row margin_top=”0″ margin_bottom=”0″ full_width=”” padding_left=”0″ padding_right=”0″ animation=”” type=”” bg_color=”” bg_position=”top” bg_repeat=”no-repeat” bg_cover=”false” bg_attachment=”false” padding_top=”0″ padding_bottom=”0″ enable_parallax=”” parallax_speed=”0.1″ bg_video_src_mp4=”” bg_video_src_ogv=”” bg_video_src_webm=”” bg_type=”” parallax_style=”” bg_image_new=”” layer_image=”” bg_image_repeat=”” bg_image_size=”” bg_cstm_size=”” bg_img_attach=”” parallax_sense=”” bg_image_posiiton=”” animation_direction=”” animation_repeat=”” video_url=”” video_url_2=”” u_video_url=”” video_opts=”” video_poster=”” u_start_time=”” u_stop_time=”” viewport_vdo=”” enable_controls=”” bg_override=”” disable_on_mobile_img_parallax=”” parallax_content=”” parallax_content_sense=”” fadeout_row=”” fadeout_start_effect=”” enable_overlay=”” overlay_color=”” overlay_pattern=”” overlay_pattern_opacity=”” overlay_pattern_size=”” overlay_pattern_attachment=”” multi_color_overlay=”” multi_color_overlay_opacity=”” seperator_enable=”” seperator_type=”” seperator_position=”” seperator_shape_size=”” seperator_svg_height=”” seperator_shape_background=”” seperator_shape_border=”” seperator_shape_border_color=”” seperator_shape_border_width=”” icon_type=”” icon=”” icon_size=”” icon_color=”” icon_style=”” icon_color_bg=”” icon_border_style=”” icon_color_border=”” icon_border_size=”” icon_border_radius=”” icon_border_spacing=”” icon_img=”” img_width=”” ult_hide_row=”” ult_hide_row_large_screen=”” ult_hide_row_desktop=”” ult_hide_row_tablet=”” ult_hide_row_tablet_small=”” ult_hide_row_mobile=”” ult_hide_row_mobile_large=””][vc_column width=”1/1″ animation=””][vc_column_text]

Of iemand gemakkelijk nieuw werk kan vinden, hangt voor een groot deel af van zijn motivatie en zoekvaardigheden. Een werkcoach bij ISD Noordoost krijgt met screeningsinstrument Metas meer inzicht in dit gedrag. Zo kan de coach de klant gericht begeleiden. Adviseur Jitske Schaafsma (beleid en inkoop) is enthousiast.

Maandelijks ontvangt de Intergemeentelijke Sociale Dienst Noordoost vijftig tot zestig mensen die een bijstandsuitkering willen aanvragen. Voordat ze op gesprek komen bij de werkcoach, krijgen ze een uitnodiging om een digitale vragenlijst van Metas in te vullen. Met vragen als: Hoe zoek jij naar een baan? Wat heb je zelf al gedaan om geschikt werk te vinden?

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer een half uur. Kan de aanvrager niet uit de voeten met een computer, dan is op Werkplein Eemsdelta altijd een vrijwilliger in de buurt voor assistentie.

LEUKE BAAN

Aan de hand van deze screening worden de aanvragers ingedeeld naar hun behoefte aan ondersteuning en komen ze terecht bij een werkcoach.

En er is meer: de wijze waarop je je eigen verhaal vertelt, stuurt je gedrag. Naast de Metas-vragenlijst vullen de aanvragers daarom ook een zelfindicatiekaart in. Dat is een korte aanvullende lijst met vragen als: Stel dat er morgen een leuke en geschikte baan aangeboden wordt, ga je dan meteen aan de slag? Moet je eerst iets regelen? Of is er een reden waarom je niet kunt werken?

“Zo komt het eigen verhaal van de aanvrager tot uiting”, zegt Jitske Schaafsma van ISD Noordoost. “We benadrukken dat ze hun eigen deskundige zijn.”

HET VERHAAL VAN DE KLANT

Het screeningsinstrument leidt tot een klantprofiel. Hiermee en met de informatie uit eerdere trajecten bereidt de werkcoach een gesprek voor waarin het verhaal en de situatie van de klant centraal staan. Welke vaardigheden heeft hij? Toont hij zich bereid? Hoe is zijn houding? Wat staat effectief werkzoekgedrag in de weg?

Zelfredzaamheid en zoekgedrag zijn zeker te beïnvloeden, heeft Schaafsma gemerkt. “Onze werkcoaches krijgen aanknopingspunten om de klant te stimuleren zijn zoekgedrag te veranderen of belemmeringen weg te nemen. Bovendien krijgen ze een goed beeld van de verschillende soorten beschikbare instrumenten die hierop aansluiten.”

.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row margin_top=”0″ margin_bottom=”0″ full_width=”” padding_left=”0″ padding_right=”0″ animation=”” type=”4″ bg_color=”” bg_position=”top” bg_repeat=”no-repeat” bg_cover=”true” bg_attachment=”true” padding_top=”0″ padding_bottom=”0″ enable_parallax=”false” parallax_speed=”0.1″ bg_video_src_mp4=”” bg_video_src_ogv=”” bg_video_src_webm=”” bg_type=”” parallax_style=”” bg_image_new=”” layer_image=”” bg_image_repeat=”” bg_image_size=”” bg_cstm_size=”” bg_img_attach=”” parallax_sense=”” bg_image_posiiton=”” animation_direction=”” animation_repeat=”” video_url=”” video_url_2=”” u_video_url=”” video_opts=”” video_poster=”” u_start_time=”” u_stop_time=”” viewport_vdo=”” enable_controls=”” bg_override=”” disable_on_mobile_img_parallax=”” parallax_content=”” parallax_content_sense=”” fadeout_row=”” fadeout_start_effect=”” enable_overlay=”” overlay_color=”” overlay_pattern=”” overlay_pattern_opacity=”” overlay_pattern_size=”” overlay_pattern_attachment=”” multi_color_overlay=”” multi_color_overlay_opacity=”” seperator_enable=”” seperator_type=”” seperator_position=”” seperator_shape_size=”” seperator_svg_height=”” seperator_shape_background=”” seperator_shape_border=”” seperator_shape_border_color=”” seperator_shape_border_width=”” icon_type=”” icon=”” icon_size=”” icon_color=”” icon_style=”” icon_color_bg=”” icon_border_style=”” icon_color_border=”” icon_border_size=”” icon_border_radius=”” icon_border_spacing=”” icon_img=”” img_width=”” ult_hide_row=”” ult_hide_row_large_screen=”” ult_hide_row_desktop=”” ult_hide_row_tablet=”” ult_hide_row_tablet_small=”” ult_hide_row_mobile=”” ult_hide_row_mobile_large=”” bg_image=”http://orig02.deviantart.net/4b8d/f/2013/162/8/f/forest_trees__nature_green_wood_sunlight_backgroun_by_macinivnw-d68ov5x.jpg”][vc_column width=”1/1″ animation=””][vc_column_text css_animation=”” css=”.vc_custom_1436819631568{margin-top: 0px !important;border-top-width: 0px !important;}”]test

hwbed jhwebf jh

wef

wer

we r

we r

ew r

 

we r[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

This entry was posted in bladsite. Bookmark the permalink.